Taustaa | Kuvaus | Tuloksia | Tulevaisuudessa
Yhteistyökumppanit | Tietosuojailmoitus
Taustaa
Vaikka väestön sydänterveydessä on tapahtunut paljon myönteistä kehitystä, sepelvaltimotauti on edelleen yksi yleisimmistä sairastavuuden ja kuolleisuuden syistä Suomessa. Sen keskeisiä riskitekijöitä ovat tupakointi, epäterveellinen ravinto, vähäinen liikunta sekä veren korkea LDL-kolesterolipitoisuus, korkea verenpaine, lihavuus ja näihin usein kytkeytyvät sokeriaineenvaihdunnan häiriöt. Elämäntapojen muutoksella voidaan merkittävästi pienentää aikuisten sairastavuutta ja kuolleisuutta sepelvaltimotautiin.
Sydän- ja verisuonisairauksien juuret ovat kuitenkin jo lapsuudessa. Nykykäsityksen mukaan sepelvaltimotautia ja muita ateroskleroottisia valtimotauteja voitaisiinkin parhaiten ehkäistä primordiaaliprevention keinoin eli estämällä riskitekijöiden syntymistä lapsuudesta lähtien. Avainasemassa ovat sydänystävälliset elämäntavat, jotka parhaimmillaan kantavat edelleen aikuisuuteen.
Tutkimuksen kuvaus
SepelvaltimoTaudin Riskitekijöiden InterventioProjekti eli STRIP on maailmassa ainutlaatuinen, sydänterveyden edistämiseen jo varhaislapsuudesta lähtien tähtäävä tutkimus. Turussa vuonna 1990 käynnistetyn pitkäkestoisen tutkimuksen tavoitteena on vaikuttaa sepelvaltimotaudin riskitekijöihin toistetulla elämäntapaneuvonnalla. Tutkimuksessa aloitti runsas tuhat seitsemän kuukauden ikäistä lasta perheineen, joista puolet satunnaistettiin neuvontaryhmään ja puolet seurantaryhmään. Vauvaiässä alkanut tutkimuksen
interventiovaihe jatkui vuoteen 2011 saakka kunnes kaikki tutkittavat olivat täyttäneet 20 vuotta.
Neuvontaryhmään kuuluvat perheet saivat koko interventiovaiheen ajan lapseen kohdistuvaa yksilöllistä ravitsemus- ja muuta elämäntapaneuvontaa vähintään kuuden kuukauden välein. Lasten kasvaessa neuvontaa annettiin yhä enemmän suoraan heille itselleen. Pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin pohjautuvan yksilöllisen ravitsemusneuvonnan päätavoitteena oli ruokavalion rasvan laadun pehmentäminen; tyydyttymättömän rasvan suosiminen tyydyttyneen sijaan. Perheitä kannustettiin myös esimerkiksi kasvisten käyttöön, täysjyväviljatuotteiden suosimiseen ja vähäsuolaisuuteen lapsen ruokavaliossa. Neuvontaryhmään kuuluvat lapset kävivät tutkimuskäynnillä vähintään kaksi kertaa vuodessa ja seurantaryhmässä olevat vähintään kerran vuodessa. Tutkimuskäynnillä otettiin mm. verinäyte, mitattiin pituus, paino ja verenpaine sekä selvitettiin ruoan käyttöä ja ravintoaineiden saantia ruokapäiväkirjan avulla. Kyselyjen avulla tutkittiin myös esimerkiksi liikuntaan ja tupakointiin liittyviä tottumuksia. Yhdentoista vuoden iästä lähtien tutkittiin ultraäänellä valtimoiden rakennetta ja joustavuutta.
Keväällä 2015 STRIP-tutkimuksessa alkoi uusi tärkeä vaihe, kun muutama vuosi interventiovaiheen päättymisen jälkeen kutsuimme kaikki tutkimuksessa mukana olevat tutkittavat ensimmäiselle interventiovaiheen jälkeiselle tutkimuskäynnille. Näissä seurantatutkimuksissa tutkittavat eivät enää saa neuvontaa, mutta muutoin tutkimuskäynnillä toteutetaan samoja mittauksia ja tutkimuksia kuin interventiovaiheen aikana. Interventiovaiheen jälkeisissä seurantatutkimuksissa jatkamme ainutlaatuisen sydänterveyden pitkittäisaineiston keräystä ja täydennämme sitä uusilla sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden ja varhaismuutosten mittareilla. Uusia merkittäviä kokonaisuuksia ovat mm. suolistomikrobiston ja kognitiivisten toimintojen tutkimus sekä silmänpohjan mikroverisuoniston kuvaus.
Tuloksia
STRIP-tutkimus on osoittanut, että vauvaiässä aloitetulla, säännöllisesti toistetulla ravitsemus- ja muulla elämäntapaneuvonnalla voidaan vaikuttaa sydänterveyden riskitekijöihin lapsilla. Tutkimus on osoittanut neuvonnan myönteisen vaikutuksen mm. ravinnon rasvan laatuun sekä veren lipideihin, verenpaineeseen ja insuliiniherkkyyteen. Lisäksi sydänterveyden kannalta myönteisten tekijöiden kasautuminen on yleisempää neuvontaa saaneilla nuorilla. Vastaavasti haitallisten tekijöiden kasautuminen – metabolinen oireyhtymä – on neuvontaryhmässä harvinaisempaa. Tärkeä tulos on, että annettu neuvonta on turvallista kasvulle ja neurologiselle kehitykselle. Tutkimus on lisäksi osoittanut, että liikunta ja myönteisten sydänterveystekijöiden määrä on yhteydessä parempaan valtimoiden toimintaan ja rakenteeseen jo lapsuudessa. Tupakansavulle altistumisen on puolestaan havaittu olevan yhteydessä haitallisiin valtimomuutoksiin. STRIP-tutkimuksen tuloksia on julkaistu kansainvälisesti erittäin arvostetuissa julkaisusarjoissa. Noin 180 tieteellisen julkaisun ohella tutkimuksesta on tehty 22 väitöskirjaa.
STRIP-tutkimuksen tuloksia on sovellettu sydän- ja verisuoniterveyden edistämiseen tähtäävissä niin kotimaisissa kuin kansainvälisissä suosituksissa. Tutkimuksen tulosten perusteella on Suomessa mm. otettu käyttöön suositus rasvattoman maidon ja kasviöljylisän käytöstä yhden vuoden iästä alkaen. STRIP-tutkimuksen tuottama tieto oli myös vahvasti esillä Yhdysvalloissa vuonna 2011 julkaistussa suosituksessa sydän- ja verisuoniterveyden edistämisestä lapsilla ja nuorilla
(Suositus sydän- ja verisuoniterveyden edistämisestä lapsilla/USA 2011 [EN]).
Lisäksi Yhdysvaltain sydänjärjestö American Heart Association on korostanut STRIP-tutkimuksen tuottamia tuloksia ravinnon rasvoja sekä sydän- ja verisuonisairauksia koskevassa lausunnossaan
(Lausunto/USA 2017 [EN]).
Ensimmäisen interventiovaiheen jälkeisen seurantatutkimuksen tulokset ovat osoittaneet useiden intervention sydänterveyttä edistävien vaikutusten säilyneen. Neuvontaa saaneiden ravinnon rasvan laatu on edelleen merkitsevästi pehmeämpi ja heidän kuidun sekä kolesterolin saannin tavoitteensa täyttyy useammin. He myös syövät runsaammin kasviksia, hedelmiä ja marjoja kuin verrokkiryhmään kuuluvat. Nämä muutokset heijastuvat myös parempaan seerumin lipidiprofiiliin ja insuliiniherkkyyteen. Näiden lisäksi interventiolla on havaittu olevan suotuisia vaikutuksia silmänpohjan mikroverisuonitukseen.
Tulevaisuudessa
Keväällä 2025 käynnistyy toinen interventiovaiheen jälkeinen seurantatutkimus, jossa tutkittavat kutsutaan jälleen tutkimuskäynnille, nyt 36-vuotiaana. Tämä tutkimusvaihe kestää noin 2,5 vuotta. Samanaikaisesti seurantatutkimusten ja uuden aineiston keräämisen kanssa jatkuu jo olemassa olevan aineiston analysointi ja tutkimusraporttien laatiminen. STRIP-tutkimuksessa on mm. käynnissä useita väitöskirjatöitä, jotka tuovat uutta tietoa intervention vaikutuksista sekä esimerkiksi valtimoiden rakenteeseen ja toimintaan sekä varhaiseen ateroskleroosiin yhteydessä olevista tekijöistä.
STRIP-tutkimus on yli 30 vuoden ajan tuottanut merkittävää tutkimustietoa sydänterveydestä jo vauvaiästä alkaen. Tämä työ jatkuu myös tulevaisuudessa.
Yhteistyökumppanit
(Yhteistyökumppanit PDF)
Tietosuojailmoitus
(Tietosuojailmoitus PDF)